De vijf rollen

 

Zorgverlener                                                                                    

Het is opvallend dat de rol van zorgverlener de basis is van alle rollen die je zal vervullen. De verpleegkundige geeft in deze rol op een professionele manier vorm en inhoud aan de vier elementen van zorg. Namelijk zorg voor, zorg om, zorg geven en ontvangen.
Hierbij draait het om:

  • Het werken volgens de professionele standaarden, protocollen en normen.
  • Het tegemoet komen aan de vragen en behoeften van de cliënt.
  • Het omgaan met de spanning die kan ontstaan tussen de twee eisen die aan je gesteld worden.
  • Daarnaast werk je overstijgend door problemen in de zorg te signaleren en aan te pakken.

 Regisseur

De hbo verpleegkundige is verantwoordelijk voor de zorg die rondom een cliënt geregeld dient te worden. Je bent bezig met het behalen van gestelde doelen, tijd bewaking, plaats en planmatige aanpak van zorgactiviteiten in goed onderling overleg op elkaar af te stemmen.
Hierbij draait het om het geven van aanwijzingen over de wijze waarop de zorgactiviteiten door de andere verpleegkundigen en verzorgende uitgevoerd moeten worden ten behoeven van de cliënt of een groep cliënten en over de inhoud van deze activiteiten.  En er wordt van je verwacht dat vraagstukken in complexe situaties kunt oplossen.

Ontwerper

Van de HBO-v wordt verwacht dat je de alledaagse activiteiten van het primaire zorgproces kunt overstijgen.  Hierbij denk je mee  in het bedenken van maatregelen die omgezet kunnen worden in een beleid. Het draait hierbij om het opstellen van vuistregels voor het denken en doen van verpleegkundigen en verzorgende, ten aanzien van de cliënt of een groep cliënten, om de verpleegkundige zorg zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen.  

Coach

Kenmerkend voor de rol van coach is het stimuleren en motiveren van collega`s en of stagiaires. Daarnaast staat het geven en ontvangen van feedback centraal. Als coach ben je eigenlijk een soort raadgever, gids of mentor. Je help mensen hun problemen en mogelijke oorzaken daarvan beter te omschrijven, en inzicht te krijgen in eigen gevoelens en gedrag.
Het geven van instructies hoort ook bij de taak van coach. Je geeft instructies voor het vergroten van de vaardigheden waardoor iemand zich sneller kan ontwikkelen.

Beroepsbeoefenaar

Als beroepsbeoefenaar ben je lid van een beroepsgroep van verpleegkundige, die bepaalde verplichtingen oplegt. Je moet je bijvoorbeeld aan de beroepscodes en ethische codes houden. Er wordt van je verwacht dat je  op een proactieve manier werkt aan het formuleren van waarden en aan het ontwikkelen van strategieën om deze te realiseren. Als hbo verpleegkundige moet je de wil en kennis en creëert mogelijkheden om aan een continue kwaliteitsverhoging van je beroep te werken. Dit kun je doen door je te verdiepen in vakliteratuur, beleidszaken en  wetenschappelijk onderzoek (EBP).

themaweek

 

Bronvermelding:
Aart Pool, Clazina Pool-Tromp, Freddy Veltman-van Vugt en Sia Vogel. 2001. Met het oog op de toekomst. Utrecht: Vilans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: